Karnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce
czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z
maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był
tradycyjnym chrustem.
Mąż
lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania
faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią
faworki... przyjaciele też je lubią. A wczoraj wpadli rodzice bo
powiedzieli, że Nowy Rok dobrze jest zacząć od wizyty u córki więc
przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu...
Faworki mają korzenną
nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni.
nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni.
Składniki:
1/2 op. makaronu świderki Arc Pol (jasne i orkiszowe)
2 łyżki cukru
1 łyżka przyprawy korzennej
olej
Cukier mieszamy z cynamonem. Makaron Arc Pol świederki gotujemy ale dente. Odcedź.
Rozgrzej olej w małym garnku i smaż makaron aż uzyska złoty kolor. Po
wyjęciu z oleju obtocz każdy makaron w cukrze z cynamonem.
Podajemy ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.