stycznia 30, 2019

SAŁATAKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I WARZYWAMI

Wczoraj zgubiłam obrączkę. Przez to całe zdarzenie nie miałam ochoty przygotowywać nic skomplikowanego. Postanowiłam więc wyciągnąć makaron, tuńczyka i warzywa i tak oto powstała prosta i smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem.
Składniki:
250 g makaronu świderki Arc Pol
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 papryka żółta
3 korniszony
garść pomidorków koktajlowych
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
pieprz
słodka papryka do smaku

Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam sałatki z makaronem. Kojarzą mi się z okresem liceum, gdzie jadłam je nagminnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.