stycznia 09, 2019

WŁOSKA ZUPA MINESTRONE

Za oknem pada śnieg a na termometrze minusowe temperatury. ja przy minus 2 st niestety umieram. Staram się więc rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch.
Składniki:
1 l bulionu
10 dag zielonego groszku z puszki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
2 pory
10 dag kapusty włoskiej
1 cebula
1 puszka pomidorów
1 szklanka makaronu Arc Pol świderki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente

Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem.  Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut.

Zupę podawać z ugotowanym makaronem Arc Pol.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.