Po świętach zaczynamy myśleć o wiośnie więc zaczynamy jeść lżej i zdrowiej. Vegeta wyszła na przeciw tym wymaganiom i stworzyła zdrowe mieszanki przyprawy inspirowane naturą. Przygotowałam więc zdrową, zieloną i chrupiącą sałatkę z dodatkiem Vegeta Natur do sałatki greckiej. Papryka delikatnie chrupie, ananas dodaje słodyczy a masa ziół jest źródłem chlorofilu.
Składniki:
1 pęczek mięty pieprzowej
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
12 szklanki pestek z dyni
1 mały por
1 czerwona papryka
1/2 cebuli
1 plasterek ananasa
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej
2 łyżki syropu klonowego
KRAKERSY:
180 g bobu
120 g kaszy jaglanej
150 g mąki owsianej
5p g mąki kukurydzianej
Szczypta soli
120 g kaszy jaglanej
150 g mąki owsianej
5p g mąki kukurydzianej
Szczypta soli
150 g wody
35 ml oliwy
50 ml mleka roślinnego
1 łyżka pasty z grillowanego bakłażana
Przygotowujemy krakersy: Bób ugotować i obrać ze skórki. Kaszę jaglaną ugotować. wszystkie składniki połączyć i zblendowac na gladką masę. Masę rozgnieść dłońmi. Pokroić na kwadraty lub prostokąty. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym o 180 st C. Po tym czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników.
Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę. Por pokroić w okręgi. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę wyłożyć na krakersy. Polać delikatnie sosem.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.