Souvlaki to tradycyjna grecka potrawa składająca się z kawałków mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego. Souvlaki mogą być owinięte w boczek nadziane na szpadkę. Mięso można podawać klasycznie na talerzu lub z pitą, sosem tzatziki i z warzywami.
Moje souvlaki są podane z ryżem, ogórkiem i sosem tzatziki.
500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w grubszą kostkę
skórka i sok z 2 cytryn
4 ząbki czosnku
100 m czerwonego wina
300 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeży tymianek
świeża mięta
pieprz
sól
500 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta papryki w proszku
szczypta świeżej posiekanej mięty
2 ogórki
Przygotowujemy sos: czosnek posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Jogurt wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Doprawić papryką i miętą.
Ogórek odsączyć z wody. Dodać do jogurtu. Wymieszać. Sos przykryć folią i wsadzić do lodówki.
Przygotowujemy souvlaki: Czosnek posiekać. Do naczynia żaroodpornego dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, wino, oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem oraz miętą. Wymieszać.
Kawałki mięsa nadziać na patyczki. Włożyć mięso do marynaty, a następnie do lodówki na 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Na patelni grillowej rozgrzać 3 łyżki marynaty z mięsa. Souvlaki podsmażyć z każdej strony po 3 minuty. Wsadzić do piekarnika i piec do momentu aż mięso będzie miękkie,
Souvlaki podajemy z sosem tzatziki.
Juz zapomniałam jak uwielbiam souvlaki, dawno ich nie robiłam, a przepis kusi więc wkrótce przetestuję ;)
OdpowiedzUsuń