lutego 21, 2019

NICEJSKA ZUPA WIOSENNA

Wiosna już za miesiąc. Pomału zaczynają u nas królować lekkie potrawy. Sezon przedwiosenny zaczynamy lekką ale sycącą zupą z mnóstwem warzyw. Zupę podaje z makaronem pełnoziarnistym arc Pol

Składniki:


1 łyżka oliwy
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli
1/2 łodygi selera naciowego
1/2 marchewki
80 g ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
1 duży dojrzały pomidor
100 g zielonej fasolki
1/2 pęczka bazylii
100 g cukinii
25 g makaronu świderki Arc Pol
oliwa extra vergine
PESTO
1/2 pęczka bazylii
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka orzeszków pinii
25 ml oliwy extra vergine
25 g tartego parmezanu

W garnku na oliwie podsmażyć posiekany czosnek z pokrojoną cebulą. Pokroić marchewkę, selera i dodać do cebuli. Ziemniaki obrać i pokroić. Pomidora obrać i pokroić. Dodać po 5 minutach do marchewki i selera. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę zieloną pokroić i dodać do warzyw. Gotować na małym ogniu. przez ok 15 minut. Po tym czasie dodać połowę listków bazylii. Pozostałe listki bazylii zblendować razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę, zmiksować Dodać ser. Wymieszać.
 
Do zupy dodać pokrojoną cukinię. Gotować przez ok 15 minut aż warzywa zmiękną.
Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć listki bazylii.
Zupę podawać z łyżką pesto oraz odrobiną oliwy z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.