marca 30, 2019

CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA NUTĄ MALIN

Wiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu.

Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców.
SPÓD CIASTA
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
MASA SEROWA:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 szklanki malin HORTEX
DEKORACJA:
1 puszka brzoskwini w puszce
galaretka brzoskwiniowa
Przygotowujemy spod ciasta:  Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło.
 Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).
  Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić. Dodać maliny HORTEX i wymieszać delikatnie.
2 łyżki sera dodać do ostudzonej żelatyny i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera oraz cukier waniliowy i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.  
Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. 
Wiosenny konkurs od Matki Natury Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować czekoladą aby powstała pszczoła

44 komentarze:

  1. Wygląda cudownie, idealne ciasto na niedzielę do kawki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis świetny! Na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny! Na pewno przetestuję! Jego prostota i obietnica pysznego smaku zmotywowały mnie do eksperymentowania w kuchni, a już nie mogę się doczekać, aby delektować się efektem mojej pracy kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto prezentuje się niezwykle uroczo, z pewnością przyciągając uwagę swoim estetycznym wyglądem. Jego staranne dekoracje i kolorystyka sprawiają, że nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także stanowi prawdziwą ucztę dla oczu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się, jak autor przedstawia myśli i pomysły. Ten blog zdecydowanie zasługuje na uwagę. Będę tu zaglądał regularnie po więcej ciekawych treści!

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda absolutnie cudownie! Idealne ciasto na niedzielną kawę – taki moment z pewnością potrafi uczynić koniec tygodnia jeszcze bardziej przyjemnym. 😊 Zastanawiam się, czy masz może przepis do podzielenia się z nami? Jeśli tak, to zawsze cieszę się, gdy można się dzielić smacznymi inspiracjami kulinarymi. Oczywiście, dobry kawałek ciasta to także doskonała okazja do relaksu i delektowania się chwilą. Dzięki za podzielenie się tą smakowitą wskazówką! 🍰☕

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis brzmi świetnie! Na pewno przetestuję! Warto eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Pamiętajmy jednak o ewentualnych alergiach i preferencjach żywieniowych, aby dostosować przepis do naszych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie, idealne ciasto na niedzielę do kawki. ;) Naprawdę apetyczne! Nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczne ciasto i filiżanka ulubionej kawy w niedzielne popołudnie. Ciesz się tym pysznym wypiekiem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis świetny! Bardzo mnie zaciekawił, więc na pewno przetestuję go w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że okaże się równie smaczny, jak brzmi w opisie!

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto prezentuje się niezwykle uroczo, z delikatnymi kolorami i starannymi dekoracjami, które zachwycają zarówno wzrok, jak i podniebienie. Jego estetyka może być równie imponująca jak jego smak.

    OdpowiedzUsuń
  11. To wygląda absolutnie cudownie! Idealne ciasto na niedzielę, które świetnie komponuje się z kawą. Taka kombinacja zapowiada nie tylko pyszny relaks, ale także przyjemne chwile spędzone w towarzystwie aromatycznej kawy i pysznego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto prezentuje się niezwykle uroczo, z pewnością przyciągając uwagę swoim estetycznym wyglądem, który sprawia, że chce się je zjeść już na pierwszy rzut oka. Jego piękna forma i kolorystyka sprawiają, że staje się ono nie tylko smacznym przysmakiem, ale również przyjemnością dla oka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne ciasto, muszę koniecznie wypróbować przepis i dam znać jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo podoba mi się, jak autor przedstawia myśli i pomysły - jego sposób wyrażania jest klarowny i inspirujący, co sprawia, że czytanie staje się prawdziwą przyjemnością. Jego praca przynosi nowe spojrzenie na znane tematy i pobudza do refleksji.

    OdpowiedzUsuń

  15. Ten przepis brzmi świetnie! Na pewno chcę go przetestować i zobaczyć, jak smakuje. Dziękuję za podzielenie się nim!

    Forum kredytowe

    OdpowiedzUsuń

  16. Ciasto "Pszczółka Maja z nutą malin" prezentuje się naprawdę wspaniale - kuszący wygląd i subtelny aromat malin przyciągają wzrok i kuszą podniebienie. To połączenie delikatnego ciasta pszennego z intensywnym smakiem malin sprawia, że jest to niezwykle apetyczna propozycja dla miłośników słodkości. Wyobrażając sobie konsystencję i smak tego ciasta, trudno się oprzeć pokusie spróbowania go na własne podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten przepis brzmi świetnie! Składniki, które w nim występują, wydają się idealnie ze sobą komponować. Jestem bardzo zaintrygowany, jak będzie smakowało to danie po przygotowaniu. Na pewno chcę go przetestować i doświadczyć tych zapowiedzianych smakowych wrażeń. Mam nadzieję, że wynik będzie równie zadowalający, jak jego opis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne ciasto! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo wygląda naprawdę apetycznie. Dam ci znać, jak wyszło, bo mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć podobny efekt.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląd tego ciasta jest po prostu oszałamiający! Z pewnością będzie idealnym dodatkiem do niedzielnej kawy, dodając uroku i smaku temu wyjątkowemu czasowi.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto Pszczółka Maja wygląda cudownie, zachwycając swoimi żywymi kolorami i kreatywnym wykonaniem. Jest tak piękne, że aż szkoda je kroić, ale na pewno smakuje równie dobrze, jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto naprawdę wygląda obłędnie, bardzo mi się podoba. Musze zapisać przepis i go wypróbować w niedalekiej przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto Pszczółka Maja z nutą malin to pyszny deser, który łączy delikatność biszkoptu z orzeźwiającym smakiem malinowej konfitury. Ozdobione kremem maślanym i dekoracjami inspirowanymi ulubioną bajkową postacią, ciasto to zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych, wnosząc odrobinę magii do każdego przyjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie, będę musiał przetestować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda przepięknie, idealne na dzień dziecka!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda naprawdę apetycznie to ciasto, aż muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  26. Kapitalny tekst, oby tak dalej! Twoje prace są zawsze na najwyższym poziomie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto "Pszczółka Maja" wygląda cudownie, często przyciągając wzrok swoim uroczym i kolorowym wyglądem. Zazwyczaj jest ozdobione żółtym lukrem, czarnymi paskami i drobnymi detalami, które przypominają postać popularnej pszczółki. Takie ciasto jest idealne na dziecięce przyjęcia, urodziny lub inne radosne okazje, wywołując uśmiech na twarzach zarówno dzieci, jak i dorosłych.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto "Pszczółka Maja" to smaczny i atrakcyjny deser, który przyciąga uwagę nie tylko nazwą, ale także wyglądem i smakiem. Zazwyczaj składa się z warstw biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej, często dekorowanej migdałami lub innymi dodatkami, co sprawia, że jest zarówno pyszne, jak i efektowne na stole​

    OdpowiedzUsuń

  29. To ciasto to wspaniały wybór na każdą okazję, szczególnie dla miłośników słodkich i kreatywnych wypieków. Jego efektowna dekoracja oraz pyszny smak sprawiają, że zawsze jest hitem na przyjęciach, zwłaszcza dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto „Pszczółka Maja” to uroczy deser, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych na każdej imprezie. Warto zadbać o szczegóły, takie jak dekoracje w kształcie pszczółek i miodowy smak, aby nawiązać do tematyki bajki.

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy artykuł, czytałem go z przyjemnością! Mam nadzieję na więcej takich treści.

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetnie się czyta - nie tylko praktyczne ale i dobrze napisane. Będziemy tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Brzmi bardzo dobrze, na pewno warto przetestować. Dzięki za artykuł!

    OdpowiedzUsuń
  34. Niesamowity artykuł! Świetnie poruszyłeś ważne kwestie, o których nie zawsze się mówi. Zdecydowanie wracam po więcej!

    OdpowiedzUsuń
  35. Fajny post, dobrze się bawiłem czytając! Lubię taki luźny styl, a jednocześnie masz w tym dużo wiedzy. Czekam na kolejne teksty!

    OdpowiedzUsuń
  36. Naprawdę fajnie się czytało! Czekam na dalsze wpisy w tym stylu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Moim ulubionym ciastem jest sernik – szczególnie taki, który jest lekki i kremowy, z delikatną nutą wanilii. Idealnie smakuje z odrobiną świeżych owoców na wierzchu lub domowej roboty sosem malinowym!

    OdpowiedzUsuń
  38. Jestem pod wrażeniem, jak ciekawie można opisać taki temat! Masz niesamowity dar przekazywania wiedzy w przystępny sposób. Blog ląduje w moich zakładkach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.