W niedzielę zazwyczaj w polskich domach jest rosół i schabowe. My tym razem nie poszliśmy w niedzielną klasykę i na obiad był kurczak. Udziec z delikatnej cytrynowej marynacie idealnie skomponował się z kurkumą, czosnkiem, tymiankiem i papryką. Kurczak wyszedł miękki, soczysty a skórka chrupiąca. Taką jak lubię.
Składniki:
10 udźców z kurczaka
sól
pieprz
pół łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
3/4 łyżeczki oregano
3/4 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy extra vergin
1 łyżka masła
Udźce z kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny oraz oliwą. Polać kurczaka i wymieszać nacierając go z każdej strony przyprawami.
Kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. położyć na wierzch wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 45 minut. Podczas pieczenia można polewac udka powstałym sosem.
Aż zgłodniałam, jak zobaczyłam ten przepis :)
OdpowiedzUsuń