Byłam z tych dzieci, które nie lubiły dużej ilości potraw. Szpinak chowałam do kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam.
Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol.
Składniki:
200 g makaronu świderki Arc Pol
włoszczyzna
1 kalafior
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 l bulionu drobiowego
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
250 ml śmietany 18%
koperek
Makaron Arc Pol świderki gotujemy al dente. Cebule z włoszczyzny obrać i pokroić w kostkę, posolić. Masło z olejem roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać
z posiekanym koperkiem
Kalafiorowa - moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo zupę kalafiorową z makaronem za jej kremową konsystencję i delikatny smak kalafiora, który doskonale komponuje się z dodatkiem makaronu. To jedno z moich ulubionych dań, szczególnie w chłodniejsze dni, gdy chce się rozgrzać czymś pożywnym i smacznym.
OdpowiedzUsuń