Idzie Wielkanoc. czas kiedy na stole rządzą jajka. Na Wielkanocnym stole są jajka z majonezem, faszerowane czy dodawane do żurku. Tym razem zapraszam na jajka w innej postaci. Jajka w bułeczkach z makiem. Bułki dzięki dodatkowi sosu pomidorowego są delikatne, aromatyczne i mocno pomidorowe.
200 G letniej
370 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży
płaska łyżeczka soli
mak do posypania
10 jajek
1 jajko rozbełtane
1 jajko rozbełtane
SOS POMIDOROWY
1/3 szklanki koncentratu Pudliszki
3 łyżeczki ziół (bazylia, oregano)
1/3 szklanki koncentratu Pudliszki
3 łyżeczki ziół (bazylia, oregano)
2 łyżki stołowe wrzącej wody
1/2 szkl ketchupu Pudliszki
sól
pieprz
ząbek czosnku
Przygotowujemy bułki: Jajka gotujemy na twardo.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Odczekać 15 minut. Mąkę, sól i rozpuszczone drożdże wyrobić na gładką i elastyczną masę. Uformować kulę. Zostawić pod przykryciem na ok 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować. Na każdą rozwałkowaną część ułożyć po łyżce sosu oraz jajku i zwinąć. Brzegi zlepić. Chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie pieczemy chlebki przez 20 minut w temp. 200 st C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.