kwietnia 15, 2019

MOSKOLE CZYLI PLACKI PO GÓRALSKU

Moskole to danie regionalne kuchni podhalańskiej. Przygotowuje się je z ziemniaków.
 
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 dag mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl kwaśnego mleka
1 łyżka przyprawy do ziemniakó
olej do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłuc na gładką masę i ostudzić. Dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, mąkę oraz mleko. Wymieszać do połączenia się składników. Z powstałej masy uformować grubszy wałek. Pokroić na plastry 2 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Podawać ze zmiksowaną bryndzą z dodatkiem pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.