Pierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu.
Składniki:
225 g mąki pszennej
350 g cukru
85 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 ml wrzącej wody
garść truskawek
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku.
Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami.
Czekolada plus truskawki to połączenie wręcz idealne! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam też czekoladę a truskawki to jest to co najpiękniejsze w czerwcu!
OdpowiedzUsuńCzekolada z truskawkami to musi być przepyszne ciasto. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń