Ostatnio w ogóle nie mam czasu na dodawanie przepisów. Firma i szczyt sezonu sprawiła że wszystko zeszło na drugi plan. Żałuję ponieważ lubię dzielić się z Wami nowymi przepisami.
Na nadzielę możecie przygotować delikatne, miękkie ziemniaki z sosie śmietanowym. Ziemniaki duszone są z cebulką i bulionie (ja użyłam po prostu rosół).
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 szkl. bulionu drobiowego
1 op. małej śmietany 12%
2 cebule
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
oliwa
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Przyprawić przyprawą do ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni zeszklić cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać ze śmietaną. Przyprawić dla smaku. Zalać ziemniaki tak aby je przykryć. Dusić po przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
Ten przepis wpasowuje się totalnie w mój gust. Super propozycja!
OdpowiedzUsuńTakich ziemniaków jeszcze nie jadła, ale z przyjemnością spróbuje
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie
OdpowiedzUsuńChyba moja mama kiedyś takie robiła, pamiętam że mi smakowały. Będę musiałą sama zrobić.
OdpowiedzUsuńNigdy nie podawałam tak ziemniaków. Brzmi ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń