Niestety za oknem już widać jesień. Dni są krótsze a noce dłuższe. Osobiście już tęsknię za latem. W kuchni więc pomału również czuć jesień. Przygotowałam więc zupę fasolową z makaronem nitki od Arc Pol.
Składniki:
2 szt. golonki wieprzowej bez skóry
20 listków bazylii
szczypta ostrej papryki
200 g makaronu nitki Arc Pol
100 g sera gouda
500 ml pomidorów w puszce
1 op włoszczyzny
4 łyżki oliwy
1 papryka czerwona
200 g białej fasoli
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Fasolę namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia przez 10 minut gotuję białą fasolę. Dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Gotować godzin.
Cebulę pokroić. Paprykę pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę wraz z papryką pokrojoną golonkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz fasolę wraz z wywarem. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut.
Makaron nitki Arc Pol ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać w makaronem
Fajne połączenie, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym taką ze smakiem.
OdpowiedzUsuń