października 05, 2019

TARTALETKI CZEKOLADOWE

CIASTO:
320 g ciasteczek kakaowych (np herbatników)
70 g czekolady Grzeski
30 g masła
masło do posmarowania formy
KREM:
230 g czekolady gorzkiej
50 g czekolada Grzeski
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
czekolada do posypania i orzechy

CIASTO:: Formy do tartaletek wysmarować masłem. Czekoladę i masło rozpuścić. Dodać ciasteczka. Zblendować na pastę. Formy do tartaletki wyłożyć pastą. Uklepać i przycisnąć. 

KREM: śmietankę podgrzać z cukrem pudrem. Czekolady posiekać. Jak śmietanka zacznie wrzeć zdjąć ja z ognia i dodać czekoladę wraz z masłem. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza.c do powstania gładkiego kremu. Zalać kremem spody ciast, Udekorować czekolada i orzechami i wstawić do lodówki do do zastygnięcia.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.