października 01, 2019

ZUPA Z CUKINIĄ I MAKARONEM

Delikatna, ale pożywna. Rozgrzewająca ale z warzywami lata. Lekka, z makaronem i dużą ilością warzyw.

Składniki:
1 cukinia
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
biała część pora
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szkl makaronu jajecznego Arc Pol
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szkl śmietanki kremówki
2 gałązki tymianku
500 ml bulionu
sól pieprz

Makaron Arc Pol jajeczny ugotować al dente.

Cukinię, marchewkę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Por pokroić w ćwiartki. Seler w kostkę. na rozgrzanej oliwy podsmażyć cebulę z porem i tymiankiem. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do cebuli i pora. Jak czosnek uwolni swój aromat dodać pozostałe warzywa. Zalać warzywa bulionem. Przyprawić. Zupę zabielić śmietanką. Podawać z makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.