Eggnog to świąteczny napój na bazie jaj. Idealny dla osób, które lubią... mleko w tubce. Zazwyczaj przygotowuje się go na bazie surowych jaj jednak ja tym razem postanowiłam temperować masę z jajkami.
Składniki:
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 laska wanilii
gałka muszkatołowa
szczypta cynamonu w proszku
1 laska cynamonu
2 szklanki mleka
rum
Ubijać jajka z cukrem do momentu aż cukier rozpuści się. Wanilię przekroić na pół, wyłuskać ziarenka z laski. Mleko wraz z wanilią wraz z przyprawami podgrzać. Doprowadzić do wrzenia, ale nie żeby wykipiało.
Do masy jajecznej dodać po trochu gorącego mleka cały czas energicznie mieszając. Do momentu kiedy mleko nie zahartuje się dodać po 1 łyżce mleka, a potem można dolewać go trochę więcej.
Po dolaniu całego mleka do masy jajecznej podgrzać wszystko do ok 70 st C aż zacznie wrzeć. Wstawić do lodówki. Przed podaniem dodajemy odrobinę rumu. Wierzch posypujemy gałką muszkatołową.
Do przygotowania dania przyda się rękawica ze strony Ambition
Do przygotowania dania przyda się rękawica ze strony Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.