Idealna w smaku. Idealna na imprezy i na jesienną kolację sałatka w miseczkach z cista francuskiego. Do miseczek można dodać to co lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak.
Składniki:
1 kg dyni hokaido
1/2 kg brukselki
2 sztuki buraka
2 kiełbaski Franki Morliny
rukola
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
pesto z suszonych pomisorów
1 op. ciasta francuskiego
czarnuszka
jajko
Formy na tartaletki smarować masłem od zewnętrznej strony. Każdą formę wyłożyć ciastem francuskim (z zewnątrz), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C
Dynię pokroić w kostkę, posolić, skropić oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do momentu aż zacznie się krystalizować.
Buraki umyć, wysuszyć, owinąć folią aluminiową i piec godzinę aż będą miękkie. Po tym czasie obrać, pokroić w kostkę.
Brukselkę pokroić na ćwiartki odcinając twardą końcówkę. Posolić. popierzyć i skropić oliwa z oliwek. Piec przez 30 minut aż skarmelizuje się.
Dna miseczek smarujemy cienką warstwą pesto z suszonych pomidorów a następnie rukolę i upieczone warzywa wraz z Frankami Morliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.