Idą Święta a u mnie całkowity brak czasu na cokolwiek. Nie mam czasu nawet przygotować potraw na bloga.
Spięłam się więc i przygotowałam cynamonowe serniczki ukształtowane na czapeczki Mikołaja. Wierzch jest czekoladowy a środek pachnie przyprawami korzennymi
Składniki:
70 g masła
45 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
30 g płatków owsianych
45 g zblanszowanych migdałów
70 g mąki pszennej
MASA
5 listków żelatyny
1 1/5 szkl śmietanki kremówki
3 żółtka
1 białko
180 g cukru kokosowego
200 g serka kremowego
10 g cynamon
dżem truskawkowy
dżem truskawkowy
GLAZURA LUSTRZANA
350 g białej czekolady
150 ml wody
300 g cukru
200 ml mleka skondensowanego
czerwony barwnik
Bita śmietana
cukier puder
Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku.
Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej
wodzie. Białko ze śmietanką ubić na puszystą masę. Żółtka zmiksować z
cukrem i serkiem. Ubite białko ze śmietanką dodać do masy serowej.
Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki).
Dodać cynamon. Wymieszać. Nałożyć masę foremek do połowy, następnie dodać po łyżeczce dżemu. Dżem przykryć masą serową. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic z ogna i dodać posiekaną czekoladę, żelatynę oraz barwnik. Wymieszać. Jak czekolada rozpuści się to zblendować. Przelać przez sitko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zostawić aż temperatura spadnie do ok 30-34 st C
Dodać cynamon. Wymieszać. Nałożyć masę foremek do połowy, następnie dodać po łyżeczce dżemu. Dżem przykryć masą serową. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic z ogna i dodać posiekaną czekoladę, żelatynę oraz barwnik. Wymieszać. Jak czekolada rozpuści się to zblendować. Przelać przez sitko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zostawić aż temperatura spadnie do ok 30-34 st C
Zmrożone serniczki wyjąć z zamrażalki. Od razu polewać glazurą lustrzaną. Ubić ze śmietanki 36% bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru. Udekorować ciasto. Podawać jak serniczki odmrożą się.
Zapraszam na stronę Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.