Święta to nie tylko Wigilia. Po niej następują 2 kolejne dni świąt podczas których jemy odświętne obiady.
Tym razem mam propozycje w postaci polędwiczki wieprzowej otulonej ciastem francuskim. Polędwiczka została zamarynowana musztardą i cebulą.
Składniki:
2 polędwiczki
2 op. ciasta francuskiego
2 cebule
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka musztardy rosyjskiej
sól
pieprz
mieszanka ziół włoskich
jajko
olej do smażenia
Polędwiczki umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami włoskimi. Zostawić na 2 godziny w lodówce.
Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić ją. Odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Po tym czasie wymieszać cebulę z musztardami.
Na każdą polędwiczkę wyłożyć musztardę z cebulą. Owinąć mięso ciastem francuskim (każdą polędwiczkę w jeden blat ciasta). Posmarować cisto francuskie rozbełtanym jajkiem. Piec w temp 180 st przez ok 50 min. Podawać ciepłe.
Zrobiłam ten przepis na wieczorne spotkanie. Wyglądało obłędnie i jeszcze lepiej smakowało.
OdpowiedzUsuń