Zupa grzybowa to nieodłączny smak świąt. U nas nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Jest przygotowywana z suszonych grzybów, śliwkami suszonymi i podawana z makaronem. Tym razem jednak na stole pojawi się z dodatkiem kaszy jaglanej.
salaterki ambition (miseczki do dipów) |
Składniki:
1 garść suszonych grzybów
10 śliwek suszonych
500 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
majeranek
kasza jaglana
śmietanka słodka (opcjonalnie)
Grzyby namoczyć przez noc w wodzie. Po tym czasie gotować grzyby przez godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę, pokrojone grzyby dodać do bulionu. Część wody w której gotowały się grzyby dodać do bulionu wraz ze pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotować 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i majerankiem.
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Zupę podajemy z kaszą jaglana oraz kleksem ze śmietany (jak ktoś lubi)
Piękną zastawę możecie kupić na Ambition
Piękną zastawę możecie kupić na Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.