marca 27, 2020

DUSZONA TOŁPYGA W SOSIE POMIDOROWYM

Dziś piątek więc na stół wjechała ryba. Teraz jest dużo czasu na potrawy czasochłonne ale jednak postawiłam na prostotę. 

Ryba jest delikatna i aromatyczna. Przygotowuje się ją szybko

Składniki:
1200 g płatów tołpygi
3 cebule
4 łyżki masła
10 pomidorów suszonych
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżka przyprawy curry
200 ml śmietany
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
kolendra
przyprawa do ryb

Cebulę pokroić w piórka. Posolić. Zeszklić cebulę. Suszone pomidory, passatę, curry, czosnek zblendować. Przyprawić solą i pieprzem.

Do cebuli dodać zblendowane pomidory z przyprawami. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w dzwonka. Przyprawić przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Rybę wkładam na sos pomidorowy i dolewam śmietanę. Dusić przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.