Na Jamajce ta zupa nazywana jest Fish Tea. Zupa nei ma jednak nic wspólnego z herbatą. W zupie jest mnóstwo pysznych i zdrowych składników.
800 g ryby
2 litry wody
4 banany
sok z cytryny
4 szalotki
kawałek pora
5 gałązek tymianku
1 łyżeczka Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 marchewki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Rybę umyć. Skropić sokiem z cytryny. Usunąć z ryby łuski. Wodę zagotować. Dodać rybę i gotowa na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć rybę. Usunąć ości ryby.
Ziemniaki, marchewkę, banany obrać. Pokroić w kostkę ziemniaki i marchewkę. Banan pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Por pokroić, szalotkę posiekać.
Warzywa dodać do wody gdzie gotowała się ryba wraz z oczyszczoną z ości rybą. Przyprawić solą, pieprzem oraz Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw. Dodać gałązki tymianku. Gotować przez 30 minut.
Podajemy na ciepło
Piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń