Kawa w innym wydaniu. Na instagramie, facebooku prym wiedzie kawa koreańska. Ja zapraszam Was jednak na kawę na zimno z granatem.
Granat to bogactwo witamin.
- mają właściwości przeciwzapalne
- picie soku z granatu obniża ciśnienie krwi
- zwalcza zakażenia bakteryjne i grzybiczne
- pomaga w problemach z pamięcią
Taką kawą możecie uprzyjemnić sobie dzień i wypić ją na balkonie lub tarasie
Składniki:
MROŻONA KAWA
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 ml wody
1 łyżka cukru
SOK Z GRANATU:
1/4 szklanki wody
1 szt granatu
1 łyżka cukru
DODATKOWO:
400 ml mleka
Wodę ugotować. Dodać do gorącej wody kawę oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia się cukru i kawy. Schłodzić. Zimną kawę przelać do woreczków na lód. Wstawić do zamrażalki na kilka godzin.
Pestki z granatu (zostawić kilka pestek do dekoracji)wraz z wodą gotować przez 5 minut. Po tym czasie przetrzeć przez sitko. Do soku dodać cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Na dno szklanek wylać 2 łyżki soku z granatu. Dodać kostki kawy. Zalać mlekiem. Udekorować ziarenkami granatu.
Świetny pomysł na wrzucenie owocu granatu do kawy :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! :)
OdpowiedzUsuń