W Finlandii jedynym słusznym chlebem jest chleb żytni. Chleb o intensywnej nucie melasy, oryginalnym zapachu.
Składniki:
20 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 1/2 łyżki melasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
0,5 szkl. mąki żytniej
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki goździków mielonych
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać melasę z miodem. Odstawić na 5 minut. Dodać oliwę, mąkę żytnią, goździki i imbir. Wymieszać. Dodać mąkę pszenną. Wymieszać 50 razy. Uformować bochenek chleba. Blasze wyłożyć papierem do pieczenia i położyć chleb. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia chleb oprószyć mąką.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Chleb spryska wodą. Po 10 minutach zmniejszyć nagrzanie piekarnika do 210 st. C. Piec 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.