Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Podstawą jest ciasto do pizzy. Nie ma jednak sosu ani sera. Ta wersja to focaccia inspirowana kwiatami i wiosną.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
1 op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 szklanki cieplej wody
6 łyżek oliwy
łyżeczka soli
1 łyżeczka vegeta natur z koperkiem
DODATKOWO:
pomidorki
1 czerwona cebula
kilka oliwek
kawałek zielonego pomidora
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz
Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i oliwę oraz Vegeta Natur z koperkiem. Mieszać łyżką do połączenia się składników. Po tym czasie wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wyrobić przez 3 minuty ciasto. Blachę wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 250 st C. Ciasto rozciągnąć na ok 30 cm długości. Wierzch smarujemy oliwą. Na ciasto wyłożyć koperek, szczypiorek oraz pokrojone warzywa tak aby tworzyły bukiet kwiatów. Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wierzch smarujemy oliwą.
Piec w temp 250 st C przez ok 15 minut.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.