Smażone mleko to tradycyjny hiszpański deser podawany często w okresie świąt Wielkanocnych. Nie stoi jednak na przeszkodzie aby przygotować go teraz.
Jest to po prostu usmażony waniliowy pudding. Mojej rodzinie akurat smakuje i wiemy, że powtórzymy go nie raz.
Składniki:
2 szkl. mleka
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
2 laski wanilii
PANIERKA:
2 roztrzepane jajka
bułka tarta
DODATKOWO
cukier puder
cynamon
Mąkę wymieszać z 1 szkl mleka. Jak mąka sie rozpuści do dodać pozostałe mleko, cukier oraz ziarenka z lasek wanilii. Zagotować mleko cały czas mieszając. Jak się zagotuje to gotować jeszcze 3 minuty, aż powstanie gęsty budyń.
Naczynie żaroodporne (u mnie mała wielkość naczynia) wysmarować cienką warstwą tłuszczu. Wylać pudding , wyrównać i przykryć folią spożywczą. Folia musi dotykać puddingu, żeby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć pudding z naczynia żaroodpornego. Pokroić na mniejsze części. Obtoczyć każdy kawałek w jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.