czerwca 05, 2020

LODY Z OLIWĄ I SOLĄ

Lody uznawane są za jeden ze zdrowszych deserów. Oczywiście mowa tutaj o sorbetach owocowych. Ja jednak zaproponuje mniej dietetyczną wersję lodów, ale na prawdę smaczną. Zaskakujące dodatki sprawią, że i Ty możesz zaskoczyć domowników.
 
Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek Gallo Classico lody mają kremową konsystencję. Dodatek soli morskiej sprawia, że lody smakują niebiańsko.

Gallo to portugalskie oliwy z oliwek w 2 wersjach. Classico i Reserve.

Składniki:
330 ml mleka
6 żółtek
szczypta soli morskiej
125 ml oliwy Gallo Classico
250 ml słodkiej śmietany 30%
100 g cukru (u mnie trzcinowy)
Mleko, cukier i sól podgrzać aż cukier i sól połączą się z mlekiem. Żółtka zmiksować aż masa stanie się jasnożółta i zwiększy swoją objętość. Żółtka połączyć z mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając aż powstanie krem. Ściągnąć z ognia i poczekać aż wystygnie krem. Dodać śmietanę oraz oliwę z oliwek. Wymieszać energicznie.

Lody podajemy z orzechami laskowymi oraz pokruszoną bezą.



Masę wylać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 6 godzin. Co pół godziny mieszać masę aby powstały puszyste i kremowe lody


#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

2 komentarze:

  1. Bardzo niebanalne połączenie, ale też bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny przepis, nie robiłam ani nie próbowałam jeszcze tego typu lodów. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.