Lody
uznawane są za jeden ze zdrowszych deserów. Oczywiście mowa tutaj o
sorbetach owocowych. Ja jednak zaproponuje mniej dietetyczną wersję
lodów, ale na prawdę smaczną. Zaskakujące dodatki sprawią, że i Ty
możesz zaskoczyć domowników.
Gallo to portugalskie oliwy z oliwek w 2 wersjach. Classico i Reserve.
Składniki:
330 ml mleka
6 żółtek
szczypta soli morskiej
125 ml oliwy Gallo Classico
250 ml słodkiej śmietany 30%
100 g cukru (u mnie trzcinowy)
Mleko,
cukier i sól podgrzać aż cukier i sól połączą się z mlekiem. Żółtka
zmiksować aż masa stanie się jasnożółta i zwiększy swoją objętość.
Żółtka połączyć z mlekiem. Podgrzewać ciągle mieszając aż powstanie
krem. Ściągnąć z ognia i poczekać aż wystygnie krem. Dodać śmietanę oraz
oliwę z oliwek. Wymieszać energicznie.
Lody podajemy z orzechami laskowymi oraz pokruszoną bezą.
Lody podajemy z orzechami laskowymi oraz pokruszoną bezą.
Masę wylać do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 6 godzin. Co pół godziny mieszać masę aby powstały puszyste i kremowe lody
Bardzo niebanalne połączenie, ale też bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, nie robiłam ani nie próbowałam jeszcze tego typu lodów. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń