Ravioli to pierożki z kuchni włoskiej. Najczęściej nadziewa się je ricottą, mięsem lub warzywami. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek.
Składniki:
CIASTO PIEROGOWE:
3 jajka
ciepła woda
oliwa Gallo Classico
FARSZ:
1 garść liści szpinaku
1 1/2 filiżanki ugotowanego i zblednowanego bobu
1 filiżanka zblanszowanego szpinaku
1 filiżanka sera ricotta
2 łyżki posiekanej mięty
1/2 ząbku czosnku
sól
pieprz
Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać mikserem z jajkami. Po połączeniu się składników dodać odrobinę wody. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i twarde. Dodać oliwę. Wyrobić. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na 15 minut.
Przygotować farsz: Bób ugotować. Rozgnieść dokładnie widelcem na gładką masę. Szpinak zblanszować. Odcisnąć z wody i posiekać. Dodać do bobu. Połączyć z serem, miętą i posiekanym czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto ręką ugnieść. Na wierzch poukładać świeże liście szpinaku. Rozwałkować na cienko. Na ciasto wyłożyć farsz na połowę ciasta. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Przykryć drugą warstwą ciasta. Skleić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia pierożków.
Podajemy z oliwą Gallo Classico
Bób uwielbiam, ale żeby umieścić go w Ravioli to jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bób <3 kradnę przepis
OdpowiedzUsuńBób I Ravioli, ale to fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń