Przepyszna, kremowa delikatna zupa z białych warzyw. Idealna na wiosenno-letnie dni. Gruszka nadaje charakteru.
Składniki:
4 ziemniaki
2 pietruszki
3 gruszki
1 mały kalafior
1 litr bulionu warzywnego
1 szkl. wody
2 łyżki oliwy Gallo Classico
100 ml kremówki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Ziemniaki, pietruszki obrać. Pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na 2 łyżkach oliwy Gallo Classico zeszklić ziemniaki, pietruszkę i kalafior. Zalać 1 szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dolać bulion
2 Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 8 minut. Zblendować zupę na gładko dodając do warzyw śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
1 gruszkę pokroić w plastry. Na suchej patelni zarumienić gruszkę. Zupę podawać z gruszką i kilkoma kroplami oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.