Lato ma to do siebie, że nie chce się stać przy garach ani jeść. Ciężkie dania zostawiamy i delektujemy się lekkimi posiłkami. Taki jest i ten chłodnik. Lekka, orzeźwiająca zupa na bazie buliony, jogurtu greckiego i ogórków.
Składniki:
8 sztuk ogórków gruntowych
1/2 l jogurtu greckiego
1 szklanka schłodzonego bulionu warzywnego
1 op. łososia wędzonego MOWI
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
sól
pieprz
Ogórki zetrzeć na tarce. Posolić i odstawi na 10 minut aż puszczą sok. Ogórki odsączyć z wody. Bulion wymieszać z jogurtem greckim. Dodać posiekany koperek i miętę wraz z ogórkami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki aż smaki przegryzą się.
Łososia skropić sokiem z cytryny. Dodać do chłodnika przed podaniem
Innowacyjna wersja. Uwielbiam chłodniki!
OdpowiedzUsuńChłodniki to absolutny hit lata. Polecam każdemu
OdpowiedzUsuńO takiej formule chłodnika jeszcze nie słyszałam, ale zapisuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chłodniki, ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam przyjemność testować coś podobnego, pychotka!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego. Jestem ciekawa smaku. Lubię takie wynalazki
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, chętnie wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńO takiej wersji jeszcze nie słyszałam. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńmmm do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Ten łosoś trochę mnie nie przekonuje
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze. Ciekawa jestem.smaku
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smacznie i na pewno ciekawie
OdpowiedzUsuńMoże to nie pora na chłodniki, ale chętnie bym taki zjadła. :)
OdpowiedzUsuń