Rolada chlebowa to idealna propozycja zarówno na śniadanie jak i kolacje. Połączenie białego sera z koperkiem i łososiem to klasyka. A jeżeli zapieczemy to w chlebie to powstanie coś idealnego.
650 g mąki pszennej
10 g droższy suchych
350 ml ciepłej wody
sól
cukier
1 op plastrów łososia MOWI
1 op sera białego śmietankowego
koperek świeży
sól
pieprz
jajko
płatki owsiane
Mąkę, droższe, ciepłą wodę, sól i cukier wyrabiać aż ciasto będzie giętkie i nie lepiące się. Odłożyć w ciemne, ciepłe miejsce na godzinę. Ser biały przyprawić solą, pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Po tym czasie rozwałkować ciasto. Ciasto posmarować warstwą masy serowej (1/2 porcji), na masę serową ułożyć plastry łososia i przykryć go pozostałą warstwą serową. Zwinąć roladę. Odstawi na pół godziny.
Roladę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Roladę przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 45 minut.
#lososmowi
Bardzo fajnie to wygląda, fanie udało Ci się wpleść łososia w przepisy!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, takiej rolady jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńO takim zestawieniu łososia jeszcze nie słyszałam, ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń