Creme Brulee to francuski deser na bazie śmietanki, jajek i cukru. Tym razem jednak zamiast śmietanki, jajek i cukru - grzyby, parmezan i tymianek.
Składniki:
3 szalotki
1 ząbek czosnku
300 g świeżych grzybów
3 łyżki soku z cytryny
masło do smażenia
2 łyżki sherry
1 łyżeczka tymianku
150 ml śmietanki
400 ml mleka
4 sztuki jajka
70 g parmezanu
masło do smażenia
sól i pieprz
Posiekać szalotkę i czosnek. Podsmażyć na maśle do zeszklenia. Grzyby pokroić. Pokropić sokiem z cytryny. Dodać do szalotki i smażyć kilka minut. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Wlać sherry i poczekać aż odparuje. Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie.
Mleko, śmietankę, jajka, sól i pieprz miksujemy. Mieszamy z grzybami. Ramekiny natłuścić masłem. Przelać masę. Posypujemy wierzch parmezanem.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180 st C. Przed podaniem skarmelizować delikatnie ser za pomocą palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.