listopada 01, 2022

GRZYBOWY CREME BRULEE

 Creme Brulee to francuski deser na bazie śmietanki, jajek i cukru. Tym razem jednak zamiast śmietanki, jajek i cukru - grzyby, parmezan i tymianek. 



Składniki:

3 szalotki

1 ząbek czosnku

300 g świeżych grzybów

3 łyżki soku z cytryny

masło do smażenia

2 łyżki sherry

1 łyżeczka tymianku

150 ml śmietanki

400 ml mleka

4 sztuki jajka

70 g parmezanu

masło do smażenia

sól i pieprz

 

Posiekać szalotkę i czosnek. Podsmażyć na maśle do zeszklenia. Grzyby pokroić. Pokropić sokiem z cytryny. Dodać do szalotki i smażyć kilka minut. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Wlać sherry i poczekać aż odparuje. Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie.

Mleko, śmietankę, jajka, sól i pieprz miksujemy. Mieszamy z grzybami. Ramekiny natłuścić masłem. Przelać masę. Posypujemy wierzch parmezanem.

Piec przez 30 minut w temperaturze 180 st C. Przed podaniem skarmelizować delikatnie ser za pomocą palnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.